This website no longer supports Internet Explorer 7 or below. Please update your browser.

ShanghaiTech University Library

ShanghaiTech University Library
Shanghai
China

Iconic Gateway

Anchoring the eastern end of “The Crescent” arrival sequence at ShanghaiTech University, the Library building is configured to create a prominent, iconic  gateway for visitors entering from the main south gate, while serving as a central hub of activity for the overall campus.  The 19,757 sqm building includes lobby and commons areas, reading areas, book collection, circulation services, academic support spaces, group study rooms, information center, meeting rooms, a café, and staff and support spaces.

Views to the Lake

The design concept features a large central atrium space that connects the spaces located on the north and south parts of the 5-floor building. Stairs and bridges are incorporated to provide vertical circulation along the interior atrium space.  Daylighting will be significantly used to provide controlled and glare-free natural light for the interior spaces. Views from all floors are oriented south to the lake, with priority given to the public lobby and common areas, reading areas, and the café on the top 5th floor.  The Lake Reading Room is configured as a special, sculptural pavilion. 

 “Wall of Light” Concept

The design creates a strong sense of identity with a “wall of light” concept highlighted by iconic elements at the entrances and the Lake Reading Room.  A high-performance glass façade maintains openness while controlling glare with interior wood louvers and solar control roller-shades located within the double-wall cavity.  The west and east entrances incorporate projected, glassy volumes that serve as “lantern” marker elements, becoming illuminated beacons of learning in the evening.